Пазар

Дата на публикуване 22.05.2021

Накратко пазар е място, където търговци и купувачи осъществяват сделки. По време на тези взаимоотношения са се сформирани различни видове пазари.

Те могат да бъдат разделени по няколко критерия:

- според продуктите, който се продават:

- географско разположение на пазара.

пазар

Според критерии географско разположение пазарите може допълнително да ги разделим на: местен, национален, регионален, вътрешен и световен.

В България предвид икономическото състояние на държавата всеки 3-то домакинство в страната купува втора употреба вещи, техника и т.н., а всяко 5-то домакинство е склонно да продаде вече използвана техника.

В развитието на страната и най-вече развиването на транспортните (куриерски) услуги и сайтовете за безплатни обяви, една част от тези местни (регионални) пазари се трансформираха и насочиха своята търговия през тези сайтове.

В страната през последните 10 години имаше бум на сайтове за обяви, като една част отпаднаха, но положително е, че конкуренцията доведе до развитие на тези услуги.

В днешно време качване на обяви е напълно безплатно, като много рядко може да има ограничение в броя на публикуваните обяви или ограничение (забрана) за публикуване в определена продукти или услуги.

Критериите по който могат да се намерят сайтове за обяви са много. Един от начините е да се извърши търсене (по ключова дума)  в търсачката съобразена с тематиката на публикуваната обява. 

 

Ползите от публикуване на обяви в сайт за безплатни обяви са следните:

- повече купувачи могат да видят това, което продавате;

- спестяване на време;

- не заплащате такси за наемане на място;

- можете да продадете за кратко време повече стоки;

- не извършвате постоянен превоз (транспорт) на стоките и др.

 

Сподели