Как да намеря работа в чужбина със и без езикови умения

Дата на публикуване 03.02.2022

как да си намеря работа в чужбина

Всяка година има все повече хора, които напускат България, за да си намерят работа в чужбина с цел получаване на по-висок доход и съответно по-висок стандарт на живот. За да емигрирате в Европа, трябва да знаете поне английски на високо ниво, за да получите работа в добра компания. Говорим къде можете да отидете за постоянно пребиваване, кои професии са най-търсени, къде са заплатите и условията. 

Трябва да изберете държава за емиграция въз основа на вашето ниво на образование, лични предпочитания, свободни работни места и т.н.

Тоест това са страните, които активно се развиват, изучават информационни технологии и се интересуват от най-добрите специалисти. Например учени, лекари, IT и дигитални специалисти, инженери и т.н. Освен това можете да се преместите в някои щати, без да имате висока квалификация. Там има недостиг на работници, така че можете да получите работа като строител, монтажник, електротехник, макар че това не означава, че страната не се нуждае от други специалисти.

В момента най-търсените свободни работни места са свързани с информационните технологии, машинното обучение и изкуствения интелект. Висококвалифицирани програмисти могат да бъдат поканени да работят в такива страни като САЩ, Канада, Англия, Франция, Австрия, Швейцария, Чехия, Холандия, Финландия, Южна Корея, Япония, Малайзия, Индонезия, Австралия и др. Така, според IDC, през 2019 г. по-малко от 4% от ИТ специалистите от Европа отговарят на съвременните изисквания, така че няма да е трудно за компетентен и опитен специалист с актуални познания да намери работа в чужбина.

План за миграция

-Преди да емигрирате, трябва да започнете да спестявате пари за първите месеци на живот в чужбина и да се справите със знанията си по английски език.

-Ако не сте решили, трябва да изберете място, където бихте искали да живеете. Тук трябва да вземете предвид средната заплата в страната, разходите за жилище, храна, обществен транспорт. За да направите това, трябва внимателно да проучите всяка страна и да изберете най-удобните условия. 

-Трябва да вземете всички важни документи със себе си на пътуване и да ги направите копия в няколко копия

Как да намеря работа в чужбина без да знаете езика?

Случва се и хора да ходят да работят в чужбина, които или не знаят добре чужд език, или изобщо не го знаят.

В зависимост от сезона някои европейски страни се нуждаят от работници за прибиране на реколтата. Например в Испания се изискват берачи на маслини, портокали и грозде. В Холандия може да ви предложат работа с цветя. За комфортен престой в страната ще ви трябва минимални познания по английски, за да водите прост диалог. Недостатъкът на незнанието на езика е, че в тази ситуация има вероятност човек да получи свободни работни места, на които местните не искат да работят. В същото време може да не е необходимо високопоставени специалисти, например строители, да знаят езика, ако работодателят е много заинтересован от служителя. Като цяло доброто владеене на английски значително увеличава шансовете ви да получите добра работа и прилична заплата.

Сподели