Как да продадем скъпо и бързо своя апартамент?

Дата на публикуване 16.02.2022

Бърза и скъпа продажба на апартамент е идеално развитие за всеки собственик на апартамент. За да постигнете това, е важно предварително да съставите компетентен план за действие и да се придържате към него през целия процес на продажба на недвижими имоти. Брокерите споделиха съвети как да го направите.

Определете истинската цел на продажбата

Често собствениците се намесват в себе си, когато продават апартамент. Понякога се случва зад продажбата на недвижими имоти да се крие желание изобщо да не се получават пари, а да се решават лични проблеми. Някои просто искат да променят живота си, други искат да спрат или подобрят отношенията си с роднини, а трети искат да се преместят в нова област. В същото време тези, понякога абстрактни, желания могат да се променят по всяко време.

В резултат на това в процеса на продажба на апартамент собствениците вземат нелогични решения, могат да откажат изгодна оферта от купувачите. Също така поради това често се случват пропуски дори в отношенията с брокер. Такива продавачи не могат ясно да обяснят на потенциалните клиенти причината за продажбата на недвижимия имот, което поражда съмнения.

Ето защо, определете ясно за себе си истинската цел на това събитие. Отговорете на въпроса: защо ви е нужен? Какви проблеми ще решите и какви ползи ще получите? Има ли други възможности за постигане на това, освен продажба? Защо решихте да се свържете с брокер точно сега?

 

Определете най-добрата цена за апартамент

Въпросът за определяне на стойността на вторичния недвижим имот е един от най-трудните за всеки продавач. Всеки е настроен да получи възможно най-високата печалба, но реалността често се разминава с мечтите.

Предварителната оценка на имотите започва в главата на собственика още преди проучване на пазара. Тази цена може да се нарече идеална. След като анализирате подобни оферти на пазара на недвижими имоти, е важно правилно да определите адекватната цена на вашия апартамент. Това ще бъде най-добрата цена, на която можете да продадете имота. Трябва също така ясно да посочите цената, под която няма да сте готови да отстъпите при никакви обстоятелства.

 

По този начин разликата между най-добрата и най-високата цена ще стане вашето място за договаряне. Ако първоначално определите за себе си всички тези основни числа, тогава ще бъде по-лесно да вземате информирани решения в бъдеще.

 

Задайте реален краен срок

Някои собственици продават апартамент от години, а други, напротив, искат да завършат сделката възможно най-бързо. За да не се поддадете на паника и стрес, да контролирате ясно ситуацията и да сте уверени в реалната стойност на недвижимия имот, определете предварително срока за себе си. С други думи, ясно, в месеци и дни, определете срока, до който трябва да продадете апартамента.

Най-важният критерий е, че след този период няма да продадете имота си за никакви пари, тъй като това ще бъде неизгодно за вас. По този начин няма да взимате прибързани решения, съгласявайки се с неизгодна оферта, но и няма да се дърпате твърде много в преследване на максимална печалба.

 

Определете своето „Определено не“

Не всички клиенти, които искат да закупят апартамент, са подходящи за сделка. Ето защо е важно да определите предварително за себе си стоп факторите, които ще ви позволят да не попаднете в неприятна ситуация в процеса на продажба.

Например, предпочитате директна продажба и не искате да участвате в алтернативна сделка. Или не искате да си сътрудничите с потенциални купувачи, които искат да надценят цената на апартамента в договора за продажба. Също така към вашия стоп списък трябва да се добави още една точка: отказ от по-нататъшно сътрудничество, ако купувачът се опитва да ви измами дори в малки неща.

 

Определете своето „Определено да“

Важно е да помислите предварително за условията, които трябва да бъдат изпълнени при продажба на апартамент. Например плащане само чрез банкова клетка или, обратно, акредитив. Регистрация на договора с участието на нотариус и нищо друго. Като дефинирате тези правила предварително, няма да се поддадете на паника в момента и ще извършите транзакция при вашите условия. Основното нещо в този случай е да не прекалявате, за да не изключите лъвския дял от потенциалните купувачи с вашите желания.

Сподели