Трактат за човешката природа Дейвид Хюм

120 лева
25.11.2021 54 ID 1465
Описание:
състояние:
отлично-без меката обложка
издателство:
Рата
град на издаване:
София
година на издаване:
2006
език:
Български
страници:
588
корици:
твърди
формат:
220/150мм
книгата е в наличност
Кашон
Трактат за човешката природа
Дейвид Хюм

”Всички науки много или малко са свързани с човешката природа; и колкото и отдалечене от нея да ни се струват някои от тях, те по един или друг начин се връщат към нея.”
Дейвид Хюм


Влиянието му е очевидно не само във философските и икономическите трудове на близкия му приятел Адам Смит. Според Станфордската философска енциклопедия именно Хюм е човекът, пробудил Кант от ”догматичната му дрямка” и ”отворил очите” на Джереми Бентам.

Лимитиран тираж, изключително рядка.

Дейвид Хюм (1711-1776) е шотландски философ и икономист, смятан за една от най-ярките личности в епохата на Просвещението.

Основните характеристики на философията му са натурализмът и скептицизмът и именно върху тях са изградени двете тълкувателни школи на трудовете му - едната обръща внимание на натурализма, а другата поставя акцент върху скептицизма.

Най-знаменитото му произведение - „Трактат за човешката природа”, е написано, когато Хюм е едва 23-годишен. Първоначално не среща одобрението на читателите, но след няколко десетилетия изненадващо печели всеобщо признание от философския свят. В този труд са дефинирани основите на мирогледа му, методите за квалифициране на природните феномени, междучовешките отношения и обществения живот.
Споделяне
Свързани обяви